Időpont

április 1-október 31. kedd-vasárnap 09:00-17:00 óra

Helyszín

Bakony, Balaton-felvidék tájegység, Nyirádi lakóház

Falusi mosoda

A hagyományos mosás sok dologban különbözött napjaink megszokott, hétköznapi tevékenységétől. Ami a 21. században már gépek által automatizált folyamat, az még fél évszázaddal ezelőtt gondosan megtervezett, nagy tudást, tapasztalatot és odafigyelést igénylő tevékenység volt. Ma már nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt mosnak, a mosás nem igényel nagy szakértelmet. Ha azonban „makacs” foltok kerülnek a ruháinkra, nem árt megfogadnunk nagyanyáink tanácsait.

Mit tehetünk azért, hogy megőrizzünk valamit nagyanyáink tudásából? Abban nagy felelősségünk van, hogy a folteltávolításhoz, tisztításhoz használt mosószereink ne terheljék a környezetet, természetes alapanyagúak legyenek, pl. hagyományos folteltávolítás, vagy felülettisztítás gyakorlatát sikeresen alkalmazhatjuk hétköznapjainkban is. Öko helyszínünkön megmutatjuk a hagyományos mosás munkafolyamatát, miként változott meg a mosás technikája, hozzá kapcsolódó szokások a gépesítés által, valamint nagyanyáink praktikáit is.

De vajon hogy is zajlott egykor a mosás? A nagymosás mellett megkülönböztetjük a gyakoribb ún. kismosást. Míg a nagymosás gyakran közösségi tevékenység volt, melyben akár a család vagy a rokonság több női tagja is részt vett, addig a kismosás egyéni munka volt, azaz mindenki a magáét mosta ki.

A hagyományos mosás lépéseit - lúgozás, szapulás, mosás, szárítás, mángorlás - lépésről lépésre megmutatjuk és átadjuk környezet- és textilbarát folttisztítási eljárások praktikáit, s a tudást, mikor milyen tisztítószert használjunk.

 

Önnek is van folttisztítási tippje? Ossza meg!
Küldje el e-mailben saját praktikáját!

LETÖLTHETŐ TÉRKÉP

Töltse le most!

A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.