Időpont

november 12-december 15. 10.00-16.00 óra

Helyszín

Alföldi mezőváros tájegység, Sükösdi lakóház

Biokert

Talán sokak gondolatában a biokert szó hallatán még mindig a kukacos alma, vagy éppen férges sárgarépa termőhelye asszociálódik. Valójában azonban a biokertben olyan megkülönböztetett minőségű árut állíthatunk elő, melyek szintetikus vegyszerektől mentesek, egészséges táplálékot adnak és előállításuk során a természeti környezetet a lehető legkevésbé igyekszünk terhelni. Ez persze azt sem jelenti, hogy egy biokertben minden magától és magára hagyva fejlődik, nincs szükség semmilyen gondos ápolásra. Éppen a biotermékek előállítása kíván sok kézi munkát és gondosságot.

A biokertben nem az a cél, hogy csupán az idén legyen bő termés, mégpedig úgy, hogy a termőföldet kizsaroljuk, hanem a megbízható, jó termőképességű talaj fenntartása, a viszonylagos természeti egyensúly megteremtése az, amire törekedni kell. Már a biokert kialakítása során figyelni kell a természeti tényezőkre: domborzatra, talajra, széljárásra, hiszen mind olyan feltételek, melyek befolyásolják a termeszthető növények faját, fajtáját, a művelés mikéntjét. Néha egy biokert látszólag rendezetlenebb látványt nyújt, mint egy díszkert, de a biokert is lehet látványosság esztétikai értelemben is, azon túl, hogy hasznos.

Egy biokertben nincs szükség műtrágyára és szintetikus vegyszerekre, mert a tápanyagpótlást szerves trágyával, a termesztett növények védelmét pedig természetes alapanyagokkal és a természeti egyensúlyra való törekvéssel, valamint sok kézi munkával valósítják meg. Egy biokert azonban nemcsak fáradságos munkát jelent, hanem felüdülést, kikapcsolódást, a természet változásának, a beavatkozásokra adott válaszoknak a folyamatos figyelemmel kísérését és ezáltal a folyamatos tanulást is.

Ismerje meg a biokert adta öko szemléletet a Skanzen mintakertjén keresztül, ahol hasznos tanácsokkal szolgálunk a kertészkedni vágyóknak!

Ehhez a programhozz nem tartozik felhívás.

LETÖLTHETŐ TÉRKÉP

Töltse le most!

A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.